MONOTROPA L.SARIKUŞ YUVASI

TÜRLER

MONOTROPA L. - SARIKUŞ YUVASI

Bilimsel Betim:

Dolaylı asalak otlar, klorofilsiz. Çiçekdurumu salkım. Taç yapraklar serbest (Türkiye’deki türde), tabanda kesecikli. Sitamenler tırnaksız, anterler yarıklarla açılan; polen taneleri tek, viskin (yapışkan bir madde) iplikleri yok. Yumurtalık aşağıda eksenden pilasentalanmalı, üstte çevresel; balözü bezi mahmuz benzeri uzantılı. Meyve bölmeli kapsül; tohumlar çok sayıda, küçük, tohum kabuğu her iki uçta çıkıntılı. Hücreler uzamış, ince duvarlı.

 

Kaynak:

Stevens PF (1978). Monotropa L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 107.

Halk Betimi:

Ülkemizde “sarıkuş yuvası” ismiyle bilinen bu cins, otsu çokyıllık bitkilerden oluşan bir cins olup bünyesinde klorofil bulundurmaz. Kuzey Yarımküre'nin ılıman bölgelerinde yayılış gösterir, ancak genellikle kıt veya nadirdir. Dünyada 2 türü ülkemizde ise tek türü bulunur. Bu bitkiler klorofil taşımadıkları için parazitiktirler ve genellikle mantarlar aracılığı ile beslenirler. Böylece derin ormanların karanlık koşullarında yaşayabilirler, çünkü güneş ışınlarına hiç ihtiyaç duymazlar.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Monotropa, Erişim Tarihi: 22.08.2017.

Anonim 2 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Ericaceae/Monotropa/, Erişim Tarihi: 22.08.2017.

Terzioğlu S (2012). Monotropa L., In: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (eds.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, pp. 411–412.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.