MELICA L. - İNCİÇİMİ
Bilimsel Betim:
Kümelenmiş ya da rizomlu çokyıllıklar. Yapraklar tüpsü kınlı; dil zarsı, dümdüz ya da yırtık, bazen çok indirgenmiş ya da yok. Çiçekdurumu tek sütün şeklinde ya da yayık bileşik salkım, sıklıkla sadece iki misli dallanmış. Başakçıklar 2−birkaç çiçekçikli, sadece alttaki 1−2 tanesi genellikle verimli. Eksencik dışkavuzların üstünden ve çiçekçiklerin arasından kopar. En üstteki verimsiz çiçekçikler oldukça indirgenmiş, etsi bir kütle oluşturan. Dışkavuzlar ± eşit olmayan, kağıtsı ve zarımsı kenarlı, 3−5-damarlı. İçkavuzlar sırt yüzeyde yuvarlaklaşmış, 5−çok-damarlı, tüysüz ya da tüylü. Kapçık 2 omurgalı, genellikle kirpikçikli. Pulcuklar 2, yanal olarak dikdörtgensi bantla birleşmiş. Sitamenler 3. Dane yumurtamsı-eliptik, gevşek ya da sıkı olarak içkavuz ve kapçık tarafından sarılmış; hilum şeritsi, kısa oluğun tabanına yakın doğar.
Kaynak:
Davis PH (1985). Melica L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 527.
Halk Betimi:
Çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “ inciçimi” ismiyle bilinir ve dünya üzerinde ılıman bölgelerin çoğunda bulunur. Dünyada yaklaşık 92 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 7 türü (8 takson) bulunmaktadır. Bazı türleri soğanlara sahiptir ve bu yüzden “soğanlı otlar” da denir. Cins ismi Latince’de “bal” anlamına gelen “mel” ve “ait olan” anlamına gelen “ica” kelimelerinden gelmektedir. Bazı kültür formları gösterişli başakçıklardan dolayı bahçe düzenlemelerinde kullanılmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı kullanılan en güzel süs çim bitkilerindendir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Melica /, Erişim Tarihi: 30.03.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.outsidepride.com/seed/ornamental-grass/melica/melica.html / , Erişim Tarihi: 30.03.2016.
Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Poaceae/Melica/ // Erişim Tarihi: 30.03.2016.
Cabi E Doğan M (2012). Melica L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 731–732.