MELAMPYRUML. - İNEKBUĞDAYI
Bilimsel Betim:
Biryıllıklar, yarı parazitik, salgısız-tabanı şişkin sert kısa tüylü (striguloz) veya neredeyse tüysüz. Gövdenin en azından en alt kısmındaki yapraklar karşılıklı, basit, dümdüz veya dişli. Çiçekler terminal başaklar veya gevşek salkımlar halinde; bırakteler belirgin, yaprak benzeri, genellikle az teleksi. Çanak tüpsü, 4-loplu ve neredeyse eşit, iki dudaklı değil. Taç iki dudaklı, üst dudak enine yassılaşmış, iki parçalı, alt dudak 3-loplu, üsttekinden daha kısa. Sitamenler 4; anterler tüysüz veya tüylü, mukronat. Kapsül dikdörtgensi-yumurtamsı; tohumlar az sayıda, yumurtamsı, pürüzsüz.
Kaynak:
Hedge IC (1978). Melampyrum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 755.
Halk Betimi:
Tekyıllık yarı-parazit bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “inekbuğdayı” ismiyle bilinir, ve Kuzey Yarımküre’nin ılıman bölgelerinde doğal olarak yetişir. Dünyada 13 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 3 türü (5 takson) bulunur. Yarı-parazitik olan bu bitkiler diğer bitkilere parazit olmadan kendi başlarına da hayatta kalabilmelerine rağmen, konukçu bitkilerden su ve besin elde ederler.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016) https://en.wikipedia.org/wiki/Melampyrum/, Erişim Tarihi: 17.09.2016.
Anonim 2 (2016) http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Orobanchaceae/Melampyrum// /, Erişim Tarihi: 17.09.2016
Güner E D (2012) Melampyrum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 654.