LOBULARIADesv.AKKUDUZOTU

TÜRLER

LOBULARIADesv. - AKKUDUZOTU

Bilimsel Betim:

Çokyıllık otsu bitkiler. Tüylerin tümü iki eşit parçalı. Yapraklar dümdüz. İç çanakyapraklar kesecikli değil. Taçyapraklar beyaz, dümdüz. Filamentler dişsiz. Balözleri 2, biri uzun, biri kısa ve kısa sitamenlerin üzerinde. Meyve küremsi silikula. Sitigma top başlı. Tohum 1.

 

Kaynak:

Cullen J (1965). Lobularia Desv., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 360.

Halk Betimi:

Ülkemizde “akkuduzotu” ismiyle bilinen bu cins, Makaronezya (Kuzey Atlantik bölgesinin doğusundaki Azor Adaları, Madeira Adaları, Kanarya Adaları ve Yeşilburun Adalarını içeren fitocoğrafik bir bölge) ve Akdeniz Bölgesi’nde doğal olarak yayılış gösterir. Boyu 40 cm’ye kadar uzanan, tüylü oval yapraklar ve kokulu beyaz çiçek kümelerine sahip biryıllık ve çokyıllık otsu bitkilerdir. Alyssum cinsi ile sıkı sıkıya ilişkilidir (ve daha önce sıklıkla bu cinse dahil edilmiştir). Dünyada yaklaşık 5 türü ve Türkiye'de 1 türü (1 takson) bulunmaktadır. “Lobularia” adı Yunanca’dan gelmekte olup meyveleri kastederek “küçük bakla” anlamına gelir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Lobularia_(plant), Erişim Tarihi: 23.04.2017.

Anonim 2 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Brassicaceae/Lobularia/, Erişim Tarihi: 28.12.2015.

Mutlu B (2012). Lobularia Desv., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 287.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.