GALANTHUSL.KARDELEN

TÜRLER

GALANTHUSL. - KARDELEN

Bilimsel Betim:

Soğanlı, sıkapoz çokyıllıklar. Yapraklar tabanda, 2, şeritsi, dil şeklinde uzamış veya tersmızraksı. Sıkapoz çiçekte dik, meyvede yatık-yükselici. Çiçekler tek, beyaz, sarkık. Sıpata 2 kaynaşık kapaklı. Hipantiyum tüpü ve taççık yok. Çiçek örtüsü segmentleri serbest; dıştaki 3’lü sivri ilâ neredeyse küte kadar uçlu, kaşıksı veya tersmızraksı ilâ dar tersyumurtamsıya kadar, kısa tırnaklı, dik-yayık; iç segmentler dış segmentlerin 1/2−3/4 katı kadar uzunlukta, derin girintili, dikdörtgensi, kaşıksı veya tersmızraksı, kamamsı, körfez etrafında ve bazen her bir segmentin dış yüzeyinin tabanında yeşil bir leke taşır ve dik. Sitamenler çiçek örtüsünün tabanına bağlı, iç segmentlerden daha kısa. Filamentler anterlerden çok daha kısa. Anterler tabandan bağlı, sadece terminal delikten açılan. Sitilus nahif, anterleri aşan; sitigma top başlı. Kapsül elipsoit, neredeyse küremsi veya küremsi, 3-kapaklı. Tohumlar açık kahverengi, strofiyollü (etli bir ek dokulu).

 

Kaynak:

Brickell CD (1984). Galanthus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 365.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kardelen” olarak bilinen bu cins, Avrupa ve Orta Doğu’da, İspanya, Kafkasya, İran,  Türkiye, Lübnan ve Suriye’de doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık 21 tür ve ülkemizde 12 tür (17 takson) bulunur. Cins ismi Yunanca’da “gála (süt)” ve “ánthosçiçek” anlamlarına gelen kelimelerden oluşmuştur. Henüz karlar yeni erimeye başladığında kardelenler beyaz renkli çiçeklerini hemen hemen tüm bitkiler uykudayken açarak baharı karşılarlar. Kardelenler alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılan "galantamin" adı verilen aktif bir madde içerirler.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Galanthus, Erişim Tarihi: 27.08.2017.

Anonim 2 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Amaryllidaceae/Galanthus/, Erişim Tarihi: 27.08.2017.

Yüzbaşıoğlu İS (2012).  Galanthus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 44–45.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.