FILAGO L.KEÇEOTU

TÜRLER

FILAGO L. - KEÇEOTU

Bilimsel Betim:

Kaba tüylü veya yünlü tekyıllıklar. Gövde dik veya sürünücü, tabanda veya sadece üstte dallanmış. Yapraklar basit, dümdüz, şeritsi-mızraksı ilâ dairesel-kaşıksıya kadar, almaşlı. Kapitulum koltuksal ve tepede kümeler şeklinde oluşmuş, tabla şeklinde, piramitsi, yumurtamsı ilâ silindiriğe kadar (4−6 mm uzunluğunda). Filariler az sayıda, küçük, kuruzarsı. Çiçek tablası ipliksi, kolay kırılıcı; pullar (palealar) 3−5-serili, kiremitvari, kuruzarsı, içbükey veya kayıksı, dıştaki dişi çiçeklere doğru yönelmiş, sivri veya sipsivri, sarı veya kahverengimsi, dik veya biraz uzaklaşmış (divergent) fakat meyvede yıldız gibi yayılmamış. Çiçekler sarımsı, dıştakiler dişi, sorguçsuz, taç ipliksi, ince 2−4-dişli; içteki çiçekler çiçek tablasının tepesinde hem dişi hem de erdişi, veya sadece erdişi, verimli, sorguçlu, erdişi taç 4−5-dişli. Kapçıklar (meyveler) silindirik ilâ tersyumurtamsıya kadar, yana doğru hafifçe basık, serbest, ± sivilceli, hepsi benzer. Sorguç (Türkiye’deki türlerde daima var) tüyleri beyazımsı, az pürüzlü.

 

Kaynak:

Holub J (1975). Filago L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 101102.

Halk Betimi:

Ülkemizde “keçeotu” ismiyle bilinen bu cins, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yayılış gösterir. Dünya’da yaklaşık 56 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 12 türü (12 takson) bulunur. Bitkiler baştan başa yünsü tüylerle kaplı olup, top top pamuksu çiçek başları sapsız yoğun kümeler halinde toplanmıştır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Filago, Erişim Tarihi: 14.11.2017.

Anonim 2 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Compositae/Filago/, Erişim Tarihi: 14.11.2017.

Anonim 3 (2017). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=filago, Erişim Tarihi: 14.11.2017.

Ekim T (2012). Filago L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 160–161.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.