EPIPACTISZinnBİNDALLI ÇİÇEĞİ

TÜRLER

EPIPACTISZinn - BİNDALLI ÇİÇEĞİ

Bilimsel Betim:

Dik çokyıllıklar, dallanmamış rizomlu ve ipsi köklü. Gövdeler tek veya küme halinde. Yapraklar yumurtamsı ilâ mızraksıya kadar, yeşil. Çiçekdurumu gevşek ilâ yoğuna kadar bir demet halinde, yeşil saplı; çiçekler ± sarkık. Çanakyapraklar ve taçyapraklar yayık ya da çansı; dudak mahmuzsuz, derince daralarak tepede epiçil (ön dudak) ve tabanda hipoçile (arka dudak) bölünmüş; hipoçil (arka dudak) içbükey, bazen yan loplu; epiçil (ön dudak) genellikle şişkin. Sütun (kolumn) oldukça kısa, rostellum (küçük gaga) var ya da hemen hemen körelmiş, uçta yapışkan tabla (viskidiyum) toz şeklinde-salgılı polen kütlesine (poliniya) sapsız bağlı. Yumurtalık topuz-şeklinde, 10(−18) cm’ye kadar, düz, ± buruk çiçek saplı; tüysüz ya da çok kısa kaba tüylü, ± sarkık. Olgun kapsüller 25 mm’ye kadar, sarkık.

 

Kaynak:

Renz J & Taubenheim G (1984). Epipactis Zinn, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 462.

Halk Betimi:

Rizomlu çokyıllık orkidelerden oluşan bu cins ülkemizde “bindallı çiçeği” ismiyle bilinir, Amerika, Asya ve Avrupa’da ılıman ve alt tropikal bölgelerde yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık 70 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 11 türü (14 takson) bulunur. Bu orkideler kireçli topraklarda, çalılar içinde, ormanlarda açık alanlarda yetişir ve genellikle denize yakın ıslak kumsal-alanlarda bulunur. Sürünücü, etli rizomları genellikle yandan yeni yumru oluşturarak büyür ve daha sonraki baharda gövde boyları 20 ilâ 70 cm’ye kadar uzar. Renkli çiçekleri genellikle tepede salkım şeklinde büyür ve yeşilimsi-beyazdan mora kadar değişkenlik gösteren renkleri bulunur.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Epipactis/,Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Anonim 2 (2016). http://goorchids.northamericanorchidcenter.org/genus/epipactis/,Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Anonim 3 (2016). http://global.britannica.com/plant/Epipactis/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Güler N (2012). Epipactis Zinn, Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 635–636.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.