BRACHYPODIUM P. Beauv. - YALANCIKILCAN
Bilimsel Betim:
Rizomlu ya da rizomsuz çokyıllık otlar. Kınlar açık; Dil zarsı, küt; yaprak ayaları yassı ya da içe kıvrık, kulakçıksız. Çiçekdurumu iki sıralı salkım ve çok kısa çiçek saplı. Başakçıklar genellikle düğümlerde tek ama kısmen üstüste binmiş, silindirik, eksencik dışkavuzun üstünde kopar. Dışkavuzlar ve içkavuzlar birkaç-damarlı, kiremitvari, dışkavuzlar içkavuzlarla eşit değil ya da daha kısa. İçkavuzlar arkada yuvarlak, derin girintili ya da kesik, omurga kirpikçikli. Pulcuklar kaşıksı, kirpikçikli. Sitamenler 3. Anterler 2,5 mm’den uzun. Yumurtalık uçta havlı ekli. Dane dar eliptik, içkavuz ve kapçık tarafından sıkıca örtülü; hilum yumurtamsı ilâ şeritsi-eliptiğe kadar, daneden çok daha kısa.
Kaynak:
Davis PH (1985). Brachypodium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 200.
Halk Betimi:
Çokyıllık otsu bitkilerinden oluşan bu cins ülkemizde “yalancıkılcan” ismiyle bilinir ve Afrika, Avrasya ve Latin Amerika’da doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık 22 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 5 türü (5 takson) bulunur. Cins ismi olan “Brachypodium” kelimesi Yunanca’da “kısa” anlamına gelen “Brachy” ve “küçük ayak” anlamına gelen “podion” kelimelerinden türetilmiştir ve başaklardaki kısa çiçek saplarını ifade etmektedir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Brachypodium#cite_note-15 /,Erişim Tarihi: 14.03.2016.
Anonim 2 (2016). http://archive.gramene.org/species/brachypodium/brachypodium_intro.html /,Erişim Tarihi: 14.03.2016.
Anonim 3 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/genus/brachypodium/ /,Erişim Tarihi: 14.03.2016.
Cabi E, Doğan M (2012). Brachypodium P. Beauv., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 701.