BALLOTAL.NEMNEMOTU

TÜRLER

BALLOTAL. - NEMNEMOTU

Bilimsel Betim:

Çokyıllık otlar. Gövde yaprakları saplı, genellikle tabanda yüreksi, kütdişli ilâ dişliye kadar, gövde gibi dallanmış, yıldızsı, demet şeklinde veya basit tüylü, sıklıkla neredeyse sapsız salgı bezeli. Yalancı çevrel çiçekdurumları (vertisillasterler) az ilâ çoğa kadar, genellikle yoğun, çiçek (floral) yapraklar tarafından taşınır; bırakteoller genellikle dar. Çanak tüpsü ilâ terskoniğe kadar, 10-damarlı, tüylü, dar ilâ üstte genişlemişe kadar ± divergent (dışa yönelmiş) ilâ yayık dişli ayalıya kadar; dişler 5−10 veya daha fazla. Taç mor, pembe veya beyaz, dışı tüylü, 2-dudaklı; üst dudak düz ve derince iki parçalı, veya ± derin girintili ve içbükey, sıklıkla ibikli. Sitamenler paralel, alt çift uzun, anterler üst dudağın altına yerleşmiş; anter tekaları ayrık. Fındıkçıklar pürüzsüz, küt veya kesik.

 

Kaynak:

Davis PH & Doroszenko A (1982). Ballota L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 156.

Halk Betimi:

Çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “nemnemotu” ismiyle bilinir ve Akdeniz bölgesinde en yüksek çeşitliliğe sahiptir ve Güney Afrika, Orta Asya, Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantik Adaları’nın doğusu gibi daha izole yerlerde de doğal olarak yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık olarak 30 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 12 türü (17 takson) bulunur. Bazı kelebek ve güve türlerinin larvalarının  besin kaynağıdırlar.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Ballota/, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Anonim 2 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/genus/ballota/, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Lamiaceae/Ballota/, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Tezcan F (2012). Ballota L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 548–550.

 

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.