AVENA L.YULAF

TÜRLER

AVENA L. - YULAF

Bilimsel Betim:

Biryıllıklar. Dil zarsı. Yaprak ayaları yassı, şeritsi, sivri ilâ sipsivriye kadar. Çiçekdurumu bileşik salkım. Başakçıklar 2−5 çiçekçikli. Eksencik dışkavuzların üstünden ve bazen çiçekçiklerin arasından kopar, yabani türlerde kolay kırılıcı, fakat kültür çeşitlerinde sert. Dışkavuzlar mızraksı, sipsivri, neredeyse eşit ilâ eşit olmayana kadar; alt dışkavuz 5−7-damarlı; üst dışkavuz 7−11-damarlı. İçkavuz derimsi, 7−9-damarlı, 2 dişli ya da 2 setalı, sırtı aristalı; nasır yabani türlerde yastık şeklinde, ± tüylü; arista genellikle dirsekli, alt yarısında burulmuş. Kapçık dışkavuzdan kısa, iki parçalı, 2-omurgalı. Pulcuklar 2. Sitamenler 3. Dane dikdörtgensi, eksene doğru olan yüzde tüylü oluklu; embriyo uzunluğunun 1/8 katı kadar; hilum tabanda, nokta şeklinde.

 

Kaynak:

Doğan M (1985). Avena L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 302.

Halk Betimi:

Tekyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “yulaf” ismiyle bilinir ve Avrupa, Asya ve Kuzeybatı Afrika’da yayılış gösterir. Dünya üzerinde 22 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 8 türü (11 takson) bulunur. Bol miktarda nişasta, protein, vitamin ve mineral içeren yulaf taneleri en çok hayvan yemi olarak kullanılır. Bitkiler tazeyken biçilerek yeşil yem olarak ya da taneler hasat edildikten sonra kuru yem olarak hayvanlara yedirilir. Yulaf unundan hazırlanan hamur buğday unu gibi kabarmadığından ekmek yapımında kullanılmaz. Besleyici değeri yüksek tahıl karışımlarına katılır ve ekmek, kahvaltılık tahıllar, bisküvi gibi yiyeceklerde püre halinde kullanılırlar. Kuru ciltlerin tedavisinde de kullanılırlar.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Avena/, Erişim Tarihi: 07.03.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Poaceae/Avena/, Erişim Tarihi: 07.03.2016.

Cabi E, Doğan M (2012). Avena L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 699–700.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.